Sinds ik enkele jaren geleden een volkstuin heb genomen en zelf groenten ben gaan kweken ben ik me ook meer en meer gaan interesseren voor het koken met wilde (inheemse) planten die je overal langs de weg, in parken en tuinen kunt vinden. Vroeger werd dit veel meer gedaan dan tegenwoordig en lijkt het of mensen vergeten zijn wat allemaal eetbaar is.
Nu is de beste periode en is er een groot aanbod van allerlei onkruiden zoals brandnetels, zuring en zevenblad en zijn de blaadjes sappige en mals genoeg om te gebruiken. Later in het jaar worden ze vaak taai en bitter van smaak. Pluk liever niet langs drukke snelwegen; daar zijn de planten teveel vervuild, maar op andere plekken, ook in de stad, kan dat zeker.
Brandnetelsoep en Zuringsoep zijn mijn favorieten. Het principe is ongeveer hetzelfde; pluk met een handschoen of plastic zakje om je hand flink wat jonge brandneteltoppen, een zak vol en snij deze fijn. Fruit ondertussen een uitje en kook wat aardappelblokjes gaar (3-4 kleine aardappelen voor een liter soep). Bouillonblokje erbij en de brandnetels kort 5 minuten mee laten koken. Eventueel nog binden met wat bloem of maizena, afmaken met peper en nootmuskaat en de staafmixer erdoorheen........... Heerlijk, en erg gezond want brandnetels zitten vol met ijzer en vitaminen. Zuringsoep gaat alsvolgt: pluk een zak met jonge veldzuringblaadjes, te vinden in weilanden. Maak een basis van bouillon met een uitje en kook de zuring kort mee. Binden met bloem en voeg wat room toe.
Daslook is een andere favoriet van mij. dit is een wilde variant van ui en prei en groeit in bossen, parken en tuinen. Het heeft vrij grote platte puntige bladeren en bloeit in april en mei met mooie stervormige witte bloemschermen. Heerlijk in soep, salades en sauzen. De smaak zit tussen bieslook en knoflook in en is rauw vrij pittig. Wanneer het gekookt is is de smaak veel zachter, meer als bieslook. Daslook is een zogenaamde stinzenplant en groeit veel op oude landgeoderen en bij buitenplaatsen. Het breidt zich snel uit door zaad en bolletjes zodat het niet erg is om wat te plukken.
Andere eetbare onkruiden zijn Melde (bladgroente), Vogelmuur (in salade), Waterkers (salade, groeit bij plassen en sloten) en Paardebloemen; vooral de gebleekt jonge bladeren kunnen als salade worden gegeten, de smaak is vergelijkbaar met witlof maar wel iets bitterder.
Veel kookplezier, het is leuk en lekker, en gratis!
suzan van oort | 20 september 2007etrietvoorn@senr.rotterdam.nl20/21 november willen wij graag een lezing danwel workshop over koken met onkruiden , is dit mogelijk en zoja hoeveel gaat dit kosten |