Proefpark de punt, de koninginnentuin van Creatief Beheer
antenne rotterdam

proefpark de punt

jfmamjjasond
1610151923283237414550
2711162024293338424651
3812172125303439434752
49131822263135404448
514273649
week 51 | maandag 16 december 2024 15:45 uur | 2 bezoekers

Peter's Tuin Dagboek

De pofmais kan uitgeplant worden, Stokroos en Groot Kaasjeskruid staan trots te bloeien, de eerste courgettes komen eraan....

We moeten flink met de bosmaaier door het gras heen, door alle regen groeit dat nu ook heel hard. Ook de bloemen en groenten hebben erg baat bij al het vocht en schieten uit de grond. Er moet veel gewied worden tussen de jonge plantjes, anders raken ze in de verdrukking met het ‘onkruid’, ik noem het liever ongewenst kruid..... Baris, een jongetje van 8 jaar oud helpt me mee met verwijderen van het klein hoefblad dat rond de perken groeit en erg opdringerig is met lange ondergrondse scheuten. Hij vraagt altijd heel veel en weet ook heel veel denkt ie, de kleine professor.

In het Tuinhuis is weer een nieuwe lichting opgegroeid, blauwe pofmaïs en gestreepte siermais. Ze zijn allebei heel decoratief in een siertuin of moestuin en kunnen ook al uitgeplant worden. De courgetteplanten staan volop in bloei met heel grote dooiergele flodderbloemen, de bloemen zijn trouwens eetbaar en worden wel gevuld met salade. Er zitten zowaar ook al een paar kleine courgettes aan die nog even door moeten groeien.

Jeannet heeft weer es iets van haar galerij meegenomen, een enorme pot met knalgele lelies. Ze geeft ze nog even een grotere pot met verse aarde en Baris helpt graag een handje. De Asarines, een fragiel klimplantje worden uitgeplant bij een wilgentenen tunnel, ze bloeien met paarse of blauwe kelkjes die lijken op kleine vingerhoedjes.

Verder staan de stokrozen nu ook prachtig in bloei bij de ingang van het park, een mooi welkom voor bezoekers. Bij het gele keetje staat ander fraai familielid van de stokroos, namelijk het groot kaasjeskruid, Malva alcea var. mauritiana met dieppaarse bloemen bevallig te bloeien. De naam kaasjeskruid komt van de vorm van de vruchtjes; de zaden zitten in de vorm van een ronde kaas tegen elkaar aan geplakt, dit is een kenmerk van de hele familie van Malva-achtigen waaronder dus ook de stokroos, hibiscus (chinese roos) en vele andere tuinplanten.

De Phacelia of bijevoer bloeit prachtig lilablauw met ver uitstekende meeldraden. De naam zegt het al, ze trekken heel veel bijen aan en worden daarom vaak in bloemenmengsels gevoegd. Ook wordt dit mooie gewas gebruikt als groenbemester om de grond te verrijken met organische stof en de bodemstructuur te verbeteren.

info: www.trifoliumtuinontwerp.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @proefpark