Proefpark de punt, de koninginnentuin van Creatief Beheer
antenne rotterdam

proefpark de punt

jfmamjjasond
1610151923283237414550
2711162024293338424651
3812172125303439434752
49131822263135404448
514273649
week 47 | vrijdag 22 november 2024 04:53 uur | 0 bezoekers


Tonny en Bruno temidden van de zakgeldjongeren op het Proefpark, die een centje bijverdienen in het groenonderhoud en inmiddels willen ze allemaal tuinman(m/v) worden

CHAOS OF SCHOONHEID?

In iedere tuin woedt een eeuwige strijd tussen wat de mens wil en wat de natuur wil. Proefpark de Punt bestaat nu negen jaar en is ooit gestart als een zandplaat in tijdelijke beheer voor drie jaar. Inmiddels is bekend dat er nog zeker vijf jaar niet gebouwd wordt op de plek en dat is toch nog een hele periode…

 


De een vindt het een zooitje, de ander is verrukt over het wat rommelig aandoende Park aan de Puntstraat. Het Proefpark doet de slogan van Creatief Beheer ‘Landleven in de Stad’ eer aan. Langs de trottoirs kruipt het groen af en toe buiten de kaders. Voorbijgangers die zweren bij een strak en stijf ingericht perkje, met vooral gecultiveerde planten, zijn er niet blij mee. Maar natuurliefhebbers zien de vlinders die op de brandnetels afkomen. Worden bijkans doof van het gekwetter van de vele verschillende vogels. En kinderen vinden zo’n avontuurlijke ontdekwildernis helemaal fantastisch.


 


Creatief Beheer wil zowel kinderen laten spelen in het groen alsook de ecologisch waarde van het groen verbeteren en promoten. Eigenlijk is dit een zogenaamde sociaal ecologisch beheerde tuin. De geduld vergende aanpak van genuanceerd tuinieren met  daardoorheen rennende en spelende  kinderen en recreërende bezoekers. Ga er maar aan staan als tuinman(m/v)


Dus, laat je brandnetels staan, die een kwetsbare plant beschermen tegen kindervoeten en onwetende onkruidtrekkers? Of ruk je er rücksichtslos alles uit, waardoor ook de jonge aanplant geen kans krijgt? Het zijn lastige vragen. Tuinman Bruno en tuinvrouw Tonny hebben er op Proefpark De Punt in de wijk Bospolder-Tussendijken in Delfshaven wekelijks mee te maken.


Tuinman Bruno: “Ecologisch beheer betekent dat je natuurlijk beheert, dus meegaat met de natuur en er niet lijnrecht tegenin gaat. Ingrijpen waar het moet, laten opbloeien waar het kan. Daarmee krijgen alle natuurlijke elementen een kans. Je moet de schoonheid daarvan wel wíllen zien. Het kan een chaos lijken, maar het is met elkaar in evenwicht. En het hangt ook erg af van het moment in het seizoen wanneer je langs komt. Het Proefpark is in feite een grote zandplaat en het duurt jaren voor je een vruchtbare toplaag hebt die wat vocht vasthoudt. Dat verschilt ook per jaar. Voor een ecologisch beheerde tuin heb je geduld nodig, veel geduld. Er is tijd nodig om zaken tot wasdom te laten komen met de beperkte middelen die we hebben. En als die jonge struikjes groter zijn, kunnen de brandnetels eromheen weg. Maar nu nog niet, anders worden ze platgewalst.”


Tuinvrouw Tonny: “Het is belangrijk om vrijwilligers goed uit te leggen wat er waar staat. Een ecologisch beheerde tuin schrééuwt om communicatie. Het zou ook een goed idee zijn om te inventariseren hoeveel wilde en zeldzame planten we nu op De Punt hebben. En er komen  bordjes bij de planten, om uit te leggen wat je ziet of straks kan gaan zien. Wat dat enigszins chaotische uiterlijk betreft, het is een groot verschil of je er alleen maar langsloopt, of het terrein binnenwandelt. Binnenin ziet het er heel anders uit. En hoe langer je kijkt, hoe meer je ook ziet.”


Bruno: “Er is hier een enorme biodiversiteit. Op deze grote vlakte zijn verschillende binnenterreintjes en doorkijkjes. Bloemperken met een mix van gecultiveerde en wilde planten, een soort heemtuin eigenlijk. Een kruidencirkel. Een Erasmustuintje voor kleine kinderen. Plekken met stammetjes waarop je kunt zitten en waar in de herfst paddenstoelen verschijnen. Een voetbalterreintje waar kinderen ballen trappen. Het is jammer dat we geen waterpartij hebben. Leuk voor kinderen en goed voor de vegetatie. Maar, je kunt niet alles hebben. Het is ook te groot om alle plekken goed aan te pakken in twee dagen per week, ondanks de vele vrijwilligers en buurtbewoners die ons helpen. Daarom is er een lange adem nodig.”


 


 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @proefpark